"Un spion-şef pentru a dezamorsa contestaţia". Sub acest titlu, corespondentul ziarului francez Libération publică pe o pagină întreagă un articol despre schimbările politice din România.
Ca şi în celebrul roman "Cârtiţa" al scriitorului John Le Carré, noul premier român este un om din umbră. Mihai Răzvan Ungureanu a fost până acum şeful Serviciului de Informaţii Externe, cu alte cuvinte şeful spionilor români. "E un fapt destul de ciudat, nu face parte din obiceiurile europene să-l numeşti pe un responsabil de servicii secrete în fruntea Guvernului. Orice s-ar spune, acest lucru arată că în ţara care a dat naştere Securităţii, există în continare o atracţie pentru zonele de umbră ale puterii", spune un diplomat străin în post la Bucureşti, citat de Libération. Ziar care schiţează apoi portretul lui Mihai Răzvan Ungureanu: "o faţă de ginere ideal, cu o bună reputaţie încă dinainte să ajungă şeful spionilor".
Noul premier român este descris drept "competent şi eficient" de partizanii săi, în timp ce criticii îl văd mai degrabă ca pe un tip "ermetic". Ziaristul Dan Tăpălagă constată că Mihai Răzvan Ungureanu "ştie să navigheze între diversele partide politice, a ştiut să alunece din politică înspre serviciile secrete înainte de a se întoarce în politică. O performanţă neobişnuită chiar şi pentru o ţară imprevizibilă ca România".
Luca Niculescu, autorul articolului din Libération, e de părere că această capacitate de adaptare i-ar putea folosi noului prim-ministru, care se regăseşte în braţe cu o ţară în mare dificultate. După trei ani de austeritate, românii au început să iasă în stradă în ianuarie. Doar frigul siberian i-a ţintuit acasă pe manifestanţii nemulţumiţi. Confruntat în plus cu o grevă parlamentară a Opoziţiei şi o cotă de popularitate în cădere liberă, preşedintele Traian Băsescu a fost nevoit să-şi schimbe premierul, păstrând însă a