Din punct de vedere al evolutiei subscrierilor nu as putea spune ca asigurarile de viata au trecut printr-o criza vizibila la nivel de sector financiar, precum s-a intamplat in cazul finantarilor prin leasing, al creditului si chiar in asigurari generale, care au fost lovite puternic si au suferit scaderi importante, apreciaza Mihai Popescu, CEO al Aviva Romania.
"Si anul trecut piata asigurarilor de viata a crescut cu 5%, ca volum total al primelor brute subscrise. Ceea ce s-a intamplat, insa, a fost ca am avut un numar de cativa ani de stagnare a cresterii industriei in raport cu evolutiile din anii anteriori cu care eram obisnuiti, cand noi cresteam la nivel de industrie cu 30-40%, intr-adevar, pornind de la o baza destul de redusa, cea de la sfarsitul anilor ‘90", a declarat Mihai Popescu (foto), pentru Wall-Street.ro.
Faptul ca asigurarile de viata nu au luat astfel de «lovituri», precum alte sectoare financiare, reflecta ca exista un deficit important de protectie in Romania, la nivel de cetatean, adauga seful Aviva, si creeaza astfel premise solide in urmatorii ani pentru dezvoltarea continua a pietei de asigurari de viata. Acest lucru este cu atat mai important cu cat asigurarile de viata au avut de pierdut in urma inghetarii creditului, care reprezenta inainte de criza un canal de vanzari semnificativ afacerile companiilor de asigurari.
"Daca ne uitam atat la primele cheltuite proportional dintr-un salariu in Romania pentru asigurari de viata (0,33%), cat si la proportiile din salariile platite in regiune (vezi ultima coloana din tabel), vom vedea ca in Romania suntem inca in urma. Intr-adevar, salariile sunt mai mici, insa proportia alocata din salariu pentru plata primelor de asigurare de viata este cu mult mai mica decat diferenta de salarii. Decalajul este mare, dar, in acelasi timp, acest lucru ne da motive serioase sa consideram