Partidul olandez PVV (Partij voor de Vrijheid) a lansat săptămâna aceasta un website prin care cetăţenii sunt invitaţi să îşi povestească experienţele negative legate de emigranţii polonezi, bulgari sau români.Vizitatorii îşi pot clasifica experienţele în categorii precum probleme legate de parcare, tulburarea liniştii publice, alcool sau prostituţie. Ei sunt, de asemenea, invitaţi să precizeze dacă bănuiesc că şi-au pierdut locul din muncă din cauza unui est-european.
Site-ul este ilustrat cu titluri de ziare de tipul „N-ar fi mai bine dacă te-ai întoarce?" şi „Est-europenii, tot mai delinc-venţi". PVV este partidul lui Geert Wilders, binecunoscut pentru poziţia sa anti-islam şi anti-emigraţie. PVV s-a opus încă de la început deschiderii pieţei de muncă pentru polonezi şi alţi est europeni. Părerea partidului este că, în general, plângerile legate de est-europeni nu sunt adresate pentru că oamenii cred că nu se va face nimic în privinţa lor. În cazul de faţă, informaţiile colectate prin intermediul site-ului vor fi trimise ministrului Afacerilor Sociale şi Muncii, Henk Kamp (VVD). „Doar aşa putem căuta cu adevărat soluţii pentru aceste probleme", a declarat parlamentarul din partea PPV Ino van den Besselaar.
Reacţia Bucureştiului
Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti va solicita autorităţilor olandeze să ia măsuri împotriva site-ului iniţiat de PPV. Potrivit purtătorului de cuvânt al ministerului, acesta „încalcă normele europene", este discriminant şi în neconcor-danţă cu spiritul relaţiei dintre două state membre.
Ambasadorul Poloniei a solicitat Ombudsmanului Naţional al Olandei să declare dacă site-ul încalcă legile olandeze. Potrivit ambasadorului, site-ul încurajează discriminarea şi nu creează o imagine reală a situaţiei polonezilor în Olanda, deoarece experienţele pozitive nu sunt luate în calcul. Ambasadorul a cerut