Ministrul grec de finanţe Evangelos Venizelos a pornit ieri cu inima strânsă spre Bruxelles, la o reuniune a miniştrilor de finanţate din zona euro, în încercarea de a obţine acordul acestora pentru cel de-al doilea pachet de bailout, fără de care Grecia ar intra în faliment în martie. Venizelos a lăsat în urmă o ţară sătulă de austeritate şi în care şomajul se află la maximul istoric de aproape 21%. În rândul tinerilor, rata şomajului este de 48%.
Şomajul afectează în Grecia, o ţară cu 11 milioane de locuitori, 1,02 milioane de persoane, adică 20,9% din populaţia activă, potrivit celor mai recente date oficiale, care se referă la luna noiembrie, scrie publicaţia Ekathimerini. În luna octombrie a anului trecut, rata şomajului era de 18,2%.
Explozia şomajului a început din 2010, odată cu prăbuşirea ţării pe pieţele financiare şi aplicarea măsurilor de austeritate impuse de finanţatorii internaţionali.
"Rata şomajului s-a înrăutăţit mai rapid decât se anticipa, în timp ce numărul angajaţilor a continuat să scadă. Declinul numărului persoanelor cu loc de muncă cu 9,4% în noiembrie, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, este şocant. Principalele motive sunt incertitudinea mai mare privind perspectivele economice, aşteptările pentru noi măsuri de austeritate şi o posibilă creştere a economiei gri", a declarat Nikos Magginas, de la National Bank of Greece, pentru AFP.
Venizelos spera să ajungă la Bruxelles cu acceptul complet din partea liderilor politici greci în privinţa măsurilor de austeritate cerute de creditori în schimbul fondurilor de bailout.
Discuţiile se opriseră după ce politicienii au respins cerinţa reducerii pensiilor.
"Plec la Bruxelles cu speranţa că miniştrii de finanţe vor lua o decizie pozitivă privind noul program, de care depinde supravieţuirea ţării în următorii ani. Avem accept (de la politicienii greci - n. red