Banca Centrală Europeană (BCE) a menţinut dobânda de politică monetară la 1%, decizie anticipată de majoritatea analiştilor. "La şedinţa de astăzi (n.r. - ieri), Consiliul Guvernator al BCE a decis ca dobânda principalelor operaţiuni de finanţare şi dobânzile facilităţilor marginale de creditare şi facilităţii de depozit să rămână neschimbate la 1%, 1,75%, respectiv 0,25%", se spune într-un comunicat transmis ieri de BCE, citează Mediafax. Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a atenuat ieri evaluarea riscurilor la care este expusă economia zonei euro, de la substanţiale la ridicate, relatează Bloomberg. "Perspectiva economică continuă să fie expusă la riscuri şi incertitudini ridicate", a afirmat Draghi într-o conferinţă de presă susţinută după ce BCE a menţinut dobânda de politică monetară la nivelul de 1%, în conformitate cu aşteptările analiştilor.
În urmă cu o lună, Draghi a declarat că perspectiva zonei euro este expusă la riscuri substanţiale. Comentariile lui Draghi arată că disponibilitatea oficialilor BCE de a reduce în continuare dobânda-cheie ar fi în scădere şi vin după ce liderii politici din Grecia au ajuns la un acord referitor la măsurile de austeritate necesare pentru obţinerea unui nou program de susţinere financiară. Cotaţia euro nu a fost influenţată de decizia BCE şi informaţiile privind Grecia, fiind tranzacţionat aproape în stagnare, la 1,3282 dolari pe unitate.
Draghi a avut un rol esenţial în calmarea pieţelor financiare, de la preluarea conducerii BCE, oferind băncilor acces nelimitat la împrumuturi pe termen de trei ani. BCE a readus, totodată, dobânda-cheie la 1%, inversând două majorări efectuate de fostul preşedinte Jean-Claude Trichet. Datele economice din acest an sugerează că zona euro ar putea evita o recesiune prelungită. Încrederea oamenilor de afaceri germani în economie a urcat în ianuarie la