Evenimentele politice recente nu vor deturna Romania de pe calea agreata cu FMI si UE, arata o analiza a agentiei de rating Fitch, data publicitatii vineri. Guvernul se va abtine de la cheltuieli electorale majore, ca sa nu-si erodeze credibilitatea in fata investitorilor. Insa ramane incerta linia de politica economica de dupa alegerile din noiembrie, considera agentia.
Fitch noteaza ca noul guvern a indicat faptul ca vrea sa indeplinesca tintele agreate cu FMI si UE in acordul de tip preventiv semnat in martie 2011, in linie cu previziunile facute de agentia de rating. Aceasta mai arata ca Romania si-a indeplinit din conditionalitatile stabilite cu institutiile financiare internationale si ca, in opinia analistilor sai, PDL "se va abtine de la cheltuieli masive preelectorale, intrucat cumpararea de voturi ar eroda credibilitatea partidului politic de la putere in fata investitorilor, a institutiilor internationale si a unei parti a electoratului".
Prin urmare, marele semn de intrebare ramane referitor la ce se va intampla dupa alegeri. "Chiar daca opozitia social-democrata, in prezent in fruntea sondajelor de opinie, sa angajat sa lucreze cu institutiile internationale, a criticat dur masurile de austeritate fiscala in ultimii ani. De aceea directia viitoarei sale politici economice ramane incerta", arata Fitch.
Agentia de rating a ridicat cotarea Romaniei de la BBB- la BB+ in iulie 2011. Cresterea ratingului este urmarea reluarii cresterii in urma exporturilor, a unui deficit de cont curent si bugetar reduse ca urmare a consolidarii fiscale din perioada 2008-2001.
Totusi, arata Fitch, romania ramane expusa riscurilor de contagiune din zona euro, prin comert si rolul bancilor mama din zona euro asupra sectorului financiar.
Evenimentele politice recente nu vor deturna Romania de pe calea agreata cu FMI si UE,