Moştenirea economică lăsată de guvernul Boc IV cabinetului Ungureanu, este una bazată pe principiul "ce e mai rău a trecut", după cum reiese din programul de guvernare al noului executiv, în care sunt prezentate şi reuşitele asumate de fostul guvern.
"După cei mai dificili trei ani de multe decenii încoace, noul Guvern preia o economie cu creştere economică estimată la 2,5% pentru anul 2011, multe peste media europeană" - se precizează în prima pagină a programului de guvernare asumat de guvernul Ungureanu.
Pe scurt, situaţia în care se regăseşte noua conducere de la Palatul Victoria, după reiese din documentul citat, este următoarea: şomajul, de 7% în decembrie, este cu două puncte procentuale sub media UE, România are cea mai mică datorie pe cap de locuitor, exporturile au atins în 2011 un nivel record, de 45,3 miliarde de euro iar deficitul bugetar a scăzut de la 5,7% din PIB în 2008, anul în care Guvernul Boc I a ajuns la putere, la 4,2% din PIB anul trecut.
Ţinta pentru 2012: creşterea numărului de salariaţi cu 1%
"Construcţia bugetară aferentă anului 2012 încurajează crearea de locuri de muncă", se precizează în programul de guvernare.
Cu toate acestea, la finalul acestui program, la "Proiecţia indicatorilor macroeconomici pentru perioada 2012-2015" la capitolul "Numărul mediu de salariaţi" este trecută cifra de 4,55 milioane de persoane pentru anul în curs şi de 4,6 milioane pentru 2013. Rezultă astfel că actuala construcţie bugetară va duce la crearea a doar 50.000 de noi locuri de muncă, per total, la nivelul economiei, respectiv o creştere de puţin mai mult de 1% anul acesta.
Şi în ceea ce priveşte evoluţiile pensiilor şi salariilor bilanţul guvernelor Boc este unul bun: pensia medie pe economie a crescut la 772 de lei în 2011, cu 30% peste nivelul din 2008 iar salariul real "şi-a reluat creşterea foarte uşoară în anul 201