Romania centrala este intr-o febra politica acuta, cu un nou Guvern proaspat instalat, in timp ce Romania provinciala traieste in conditii ce amintesc mai degraba de Evul Mediu.
Canalizarea este un termen necunoscut pentru multi romani, avand in vedere rata scazuta a populatiei care este conectata la acest sistem public.
Pe scurt, sistemul de canalizare reprezinta un sistem de canale si conducte care aduna apele menajere din mai multe surse pentru a le evacua impreuna.
Desi pare un serviciu banal, de care ar trebui sa beneficieze orice cetatean, situatia este total diferita in tara noastra. La nivel national, 51,4% dintre romani au servicii de canalizare. Cu alte cuvinte, unul din doi romani nu are toaleta sau dus in casa.
Va prezentam rata populatiei care este conectata la serviciul public de canalizare. Din fiecare judet din tara. Si vom realiza un top al judetelor dupa rata canalizarii si o harta nationala.
Practic, in topul canalizarii vom prezenta numarul locuitorilor din fiecare judet si, din acestia, numarul locuitorilor conectati la canalizare. Si vom arata care este rata persoanelor care au toaleta in casa din fiecare judet. Topul va cuprinde cele 41 de judete ale tarii, plus Bucuresti.
Surprinzator, nu Bucuresti este pe prima pozitie la rata persoanelor conectate la canalizarea publica. Nu! Judetul cu cea mai mare rata a persoanelor care au toaleta in casa este Cluj. Astfel, 89,9% dintre clujeni sunt deserviti de sistemul public de apa. A doua pozitie este ocupata de Bucuresti, 89% dintre bucuresteni (1.730.009 de persoane dintr-un total a populatiei de 1.944.451 de persoane) au toaleta in interiorul locuintei.
Bineinteles, predomina judetele mari, dar sunt si surprize, cum sunt Braila sau Tulcea. Pe ultimul loc se afla Ilfov (19,5%), lucru aproape normal dat fiind ritmul asiduu de constructii din ultimii ani din acea