EXPLOZIE. Editorii de carte preconizează că anul acesta vor creşte vânzările la eBook-uri şi cititoare de tip Kindle.
În 2010, cartea digitală aproape că nici nu exista în România. În acelaşi an, în Japonia şi Statele Unite au fost vânzări de peste 1 miliard de dolari, o creştere de 200% faţă de 2009.
Pentru editorii şi cititorii români, cartea digitală şi noţiunea de eBook reader a început să prindă contur începând de anul trecut. Marea explozie a vânzărilor şi lansărilor de carte pe gadgeturi este preconizată pentru anul acesta.
Avantajele cărţilor digitale
Unul dintre avantajele cărţilor digitale este acela că preţul este mult mai mic decât în cazul celor tipărite. De cele mai multe ori, diferenţa este chiar mai mare de 50%, întrucât sunt eliminate foarte multe costuri.
În al doilea rând, este vorba şi de spaţiu, într-un e-book reader de 4GB poate încăpea o bibliotecă personală întreagă, peste 3.000 de cărţi.
„Ochii nu obosesc, e ca şi cum aş citi o carte normală, iar bateria mă ţine peste o săptămână”, spune Cosmin Precupan, cititor pe eReader de aproape un an.
Editorii din România au în jur de 1.000 de titluri lansate
Deocamdată, oferta de eBook-uri în limba română cuprinde aproximativ 1.000 de titluri. Editorii, care sunt abia la început, se confruntă deja cu piraţi. Pentru că o parte dintre eBook-uri nu citesc documente de tip PDF, DOC sau RTF, pe internet au apărut mai multe softuri care le convertesc în fişiere de tip MOBI, acceptate şi de Kindle, unul dintre cele mai popular eReadere din lume.
Cele mai bune oferte din magazine
Serioux SDB-E10 - 300 de lei. Are 6 inci , citeşte TXT, PDF, JPG, BMP, MP3. Suportă card de până la 8 GB.
Prestigio PER3172 - 359 lei. Are display color de 7 inci. Ecranul are sistem anti reflexie. Citeşte majoritatea formatelor de text, poate reda fişiere mp3, dar şi fişiere vide