Obezitatea sau bolile care cauzează deformări anatomice au ca efect secundar sforăitul. Afecţiunea poate fi agravată de alcool sau de medicamente. Sursa: SHUTTERSTOCK
Sforăitul este o tulburare a somnului destul de comună, însă la baza ei stau cauze diverse care, ignorate, pot provoca probleme grave de sănătate.
Afecţiunea apare la persoanele de orice vârstă, fiind însă mai frecventă la bărbaţii de vârstă medie, supraponderali sau obezi.
Potrivit portalului medical WebMD, 45% dintre adulţi sforăie ocazional, în timp ce 25% sforăie constant.
"Sforăitul poate să apară uneori sau poate să fie agravat de consumul de alcool, de utilizarea miorelaxantelor (medicamente care favorizează destinderea musculară) sau a benzodiazepinelor (medicamente utilizate în tratarea anxietăţii şi insomniei)", precizează Emilia Ciomu, medic pneumolog.
Evitaţi să dormiţi pe spate!
Alţi factori care favorizează apariţia sforăitului sunt dormitul pe spate, nasul înfundat, inflamaţia faringelui (faringita) sau a amigdalelor (amigdalita).
Unele persoane sforăie numai în sezonul alergiilor (primăvara) sau atunci când au o infecţie a sinusurilor.
Sforăitul cronic este provocat de astuparea parţială a căilor respiratorii, ca efect secundar al anumitor boli sau defecte anatomice.
Obezitatea, una dintre cauze
Conform medicului, sforăitorii cronici sunt persoane cu modificări anatomice ale căilor aeriene superioare provocate fie de anumite boli endocrine, precum hipotiroidismul (producţia insuficientă de hormoni tiroidieni) sau acromegalia (creşterea deformantă, în grosime şi lăţime, a oaselor şi a ţesuturilor moi), fie de obezitate.
"Obezitatea, prin depunerea de ţesut adipos la nivelul faringelui, reduce suprafaţa faringelui, modifică axul acestuia şi pune muşchii dilatatori ai faringelui într-o poziţie mai putin favorabilă menţinerii faringelui