2012 a fost decretat "Anul Caragiale". Mereu de o actualitate covârşitoare, întotdeauna savurat pentru ironia fină şi comicul nestăvilit al pieselor sale, pentru felul cum face posibilă înţelegerea "unei alte lumi", cum spunea Nicolae Steinhardt, nici a Orientului, nici a Occidentului, "lumea românească".
Fără îndoială, nimic nu este de prisos când vorbeşti despre Nenea Iancu. Şi totuşi, uneori, pare foarte dificil de stabilit dacă să-l priveşti, să-l înţelegi, să-l adori pe Caragiale-scriitorul, care, prin forţa satirică a comediilor, schiţelor şi nuvelelor sale - cotată ca neîntrecută, până astăzi - rămâne unul dintre cei mai longevivi din dramaturgia românească, sau pe Caragiale-omul, plin de vervă, talent, inteligenţă… şi profund sentimental.
La 160 de ani de la naşterea dramaturgului şi 100 de la moartea sa, scena românească îl readuce în actualitate. Pentru că lumea lui Caragiale - prezent mereu în memoria colectivă - este asemenea unei scene deschise; este, parcă, imaginea în mişcare a societăţii timpului său, într-o perpetuă ispăşire a păcatelor istoriei, sub geniul comic indiscutabil al maestrului.
Actualitatea lui Nenea Iancu…
Teatrul Naţional din Bucureşti, aflat sub patronimicul Ion Luca Caragiale (el însuşi director al Teatrului Naţional în anii 1888-1889), invită publicul, pe parcursul acestui an, la o serie de reîntâlniri cu opera sa. Astfel, Naţionalul deschide duminică, 12 februarie, manifestările legate de "Anul Caragiale" cu spectacolul "O noapte furtunoasă", în regia lui Felix Alexa (Sala Amfiteatru, ora 20:00). O altă reprezentaţie a spectacolului este programată pe 17 februarie, tot la ora 20.00.
Premiera spectacolului, cu o durată de o oră şi 50 de minute, a avut loc în 2002. Cât priveşte distribuţia, rămâne să vă convingeţi că ar putea răspunde cu brio exigenţelor inegalabilului Caragiale. Dan Puric