1. L-am ascultat ieri seară pe Crin Antonescu, timp de cîteva minute, la tv. De cîteva ori a făcut acelaşi tip de dezacord cu acela din celebra formulare a Elenei Băsescu: ”Pot să fie oameni care nu vor să vorbesc cu tine”.
La profesoraşul de istorie chiulangiu de la orele de gramatică, construcţia sună cam aşa: ”Eu sînt unul dintre cei care vreau/ încerc/ realizez etc etc”. Invariabil, profesoraşul care n-a prea frecventat cărţile de istorie, dar care îşi face probabil iluzii că ar putea intra în ele ca personaj, comite aceeaşi eroare în toate formulările de acest tip, făcînd mereu ”acordul” cu persoana întîi, cu propria lui persoană adică… Uneori greşeşte chiar şi în construcţii extrem de simp;i de scurte: “Am fost unul care am spus…”, “Eu sînt un om bun şi care operez…” etc etc.
Chiar şi atunci cînd construcţiile sună corect, acest fapt se datorează numai întîmplării care face ca formele verbului să fie identice la persoanele întîi şi a treia: ”Sînt unul dintre cei care gîndesc/ vorbesc/ înţeleg/ cred/ etc etc”. Însă, în mintea lui Antonescu, chiar şi atunci se produce un dezacord.
De la vîrsta de 7 ani, Crin Antonescu şi-a petrecut toată viaţa în şcoală şi în politică, o profesie în care exersează permanent comunicarea. Cu toate acestea, catindatul opoziţiei la preşedinţie nu a reuşit să stăpînească nişte cunoştinţe gramaticale elementare, pe care orice elev mai răsărit le are deja din şcoala generală.
Eu sînt unul dintre cei care sînt convinşi că un om care nu poate vorbi corect nu este în stare nici să gîndească într-un mod corect.
2. Remania-te-aş
Dacă branconajul lui Igaș a fost rapid sesizat de majoretele politice ale talk-show-urilor tv, constat că formulările lipsite de sens ale premierului desemnat au reușit să scape vînătorii de greșeli, pe care o practică sistematic aceste starlete media din zona pretinsă quality