Lantul de magazine britanic Selfridges a anuntat punerea in vanzare, in curand, a celui mare tare sortiment de vodca din lume, Naga Chile Vodca, al carui efect asupra bautorului se produce nu numai datorita continutuui ridicat de alcool, ci si prin caracteristica bauturii de a fi foarte iute la gust.
Pentru a fabrica Naga Chile Vodca, producatorul foloseste, pe langa, ingredientele obisnuite, un sortiment deosebit de ardei, Naga-Jolokia Piper, selectionat in Marea Britanie si recunoscut a fi cel mai ardeiat produs vegetal din cate exista.
Ardeiul a fost certificat in acst sens de catre Warwick HRI, la 3 decembrie 2010, fiind propus pentru inregistrare si in Cartea Recordurilor.
In mare, procesul de fabricate nu constituie un secret, dar ardeiul Naga-Jolokia este protejat de o licenta stricta. Reteta prevede fermentarea unui amestec de vodca obisnuita cu ardei iute, in proportie de 1 litru vodca la 18 kg ardei.
Amestecul este tinut la rece cateva ore, pana cand vodca incolora capata aspectul brun, specific whisky-ului. Taria alcoolica, la care se adauga gustul iute pregnant, o face greu de suportat, fapt pentru care producatorul recomanda sa fie bauta in forma diluata, in functie de suportabilitatea bautorului, eventual in forma de cocktail.
Bautura este recomandata celor dornici de senzatii tari, dar si cu un organism sanatos, caruia sa nu-i dauneze. Formula cea mai indicata pentru consum este o varianta a cocktailului Bloody Mary, deja familiar cunoscatorilor.
Reteaua de magazine Selfridges a si facut publica reomandarea ca noua bautura sa fie consumata cu prudenta, ceea ce se pare ca a sporit curiozitatea.
Consumatori cu pretentii din lumea selecta asteapta nerabdatori sa guste noul produs, chiar si diluat. S-ar parea - fara sa fie sigur - ca cei mai curiosi dintre toti sunt rusii.