Matt Rutherford navighează singur-singurel în jurul ambelor Americi, pe o barcă anacronică.
20.000 de mile marine parcurse. Tot ce se află pe ambarcaţiunea lui Matt Rutherford este stricat, ud, putrezit. A rămas cu o singură pereche de pantaloni, restul au căzut pradă mucegaiului. Tot mucegaiul i-a mîncat aproape toate cărţile de la bord. Aventura lui Matt a început în iunie 2011, cînd a plecat din Annapolis cu gîndul de a înconjura cele două Americi de unul singur şi fără oprire.
I s-au stricat, pe rînd, trei din cele patru panouri solare pe care le folosea pentru a-şi încărca aparatura electronică. I s-a făcut ferfeniţă pînza cu care acoperea cabina, din cauza unui val uriaş din Marea Behring. Radarul care îl anunţa de apropierea unor vase mari a fost distrus. Pînă şi Kindle-ul i s-a stricat. Puşca este pe jumătate ruginită, dar nu contează prea mult, deoarece avea ca unic scop îndepărtarea urşilor polari şi Trecătoarea de Nord-Vest, loc unde a şi rămas înzăpezit.
Dincolo de singurătate
"În acest moment, barca e doar o hardughie de metal", spune Rutherford pentru Washington Post.
Încă îi mai funcţionează telefonul şi de el se foloseşte să-şi contacteze prietenii din Annapolis. Cu ajutorul lui a ajuns să vorbească cu un reporter, în timp ce se îndrepta spre nord, la 2.000 de mile est de Argentina. Mai are 5.000 de mile şi ajunge acasă, sosirea fiind programată în aprilie.
"Sînt cumplit de singur. Atît de singur încît orice vietate cu care mă întîlnesc îmi aduce alinare. O pasăre, un peşte, un crevete. Sînt dincolo de singurătate", spune aventurierul.
Este greu de conceput încercarea asumată de Rutherford - 25.000 de mile marine prin Pacific şi Atlantic, o barcă veche de 36 de ani, numită Saint Brendan, mai degrabă potrivită pentru o ieşire pe mare în weekend. Institutul Polar Scott din Cambridge, Anglia, l-a declarat primul om