Aproape toate statele membre și-au ameliorat performanțele în domeniul inovării, potrivit Tabloului de bord al Uniunii inovării ediția 2011. Cu toate acestea, creșterea performanțelor în materie de inovare a încetinit, iar UE nu acoperă decalajul persistent în raport cu liderii mondiali în materie de inovare, SUA, Japonia și Coreea de Sud. Pentru EU-27, cel mai mare decalaj rămâne cel pentru inovarea de la nivelul sectorului privat. UE are încă un avans clar față de economiile emergente, China, Brazilia, India, Rusia și Africa de Sud. Cu toate acestea, China își îmbunătățește performanțele în materie de inovare și reduce continuu decalajul. În cadrul UE, Suedia își confirmă poziția din vârful clasamentului general, urmată îndeaproape de Danemarca, Germania și Finlanda (a se vedea întregul clasament mai jos). Activitățile de inovare ale întreprinderilor se disting ca un factor important pentru a obține poziții de frunte la nivelul UE și la nivel internațional.
Vicepreședintele Comisiei Europene Antonio Tajani, comisar pentru industrie și antreprenoriat, a declarat: „Rezultatele din acest an reprezintă un semn clar că sunt necesare mai multe eforturi pentru a stimula inovarea. Dacă dorim să eliminăm decalajul față de principalii noștri parteneri economici și să depășim criza actuală, inovarea merită toată atenția noastră. Mă refer în particular la întreprinderi, întrucât s-au dovedit a fi factorul-cheie pentru a obține succesul în materie de inovare. Dar succesul înregistrat de întreprinderile nou înființate din alte părți ale lumii arată că Europa încă mai are de învățat.”
„Avem nevoie de sisteme naționale echilibrate în materie de cercetare și inovare care să ofere întreprinderilor un mediu propice inovării. Tabloul de bord identifică, de asemenea, un decalaj față de SUA în ceea ce privește cercetarea de vârf. Avem nevoie urgentă de un Spațiu europe