"Dacă fixezi perspectiva de aderare aşa de apropiată n-ai cum să lupţi cu euroizarea"
Oricine va spune de ce nu am continua să dăm credite în euro, oricum sunt mai ieftine, spune fostul ministru de Finanţe
România este puternic euroizată, ceea ce obligă politica monetară să se comporte ca într-un consiliu monetar, iar stabilirea orizontului de aderare la zona euro pentru 2015 face inconsistentă orice încercare de revenire la moneda naţională, apreciază fostul ministru de Finanţe Daniel Dăianu, citat de Mediafax.
"Politica monetară la noi este foarte restricţionată pentru că avem grad mare de euroizare, iar dacă fixezi perspectiva de aderare aşa de apropiată n-ai cum să lupţi cu euroizarea. Pentru că oricine va spune de ce nu am continua să dăm credite în euro, oricum sunt mai ieftine. Există şi o problemă de consistenţă logică. Va fi foarte greu pentru BNR să lupte cu euroizarea", a spus Dăianu, la o dezbatere privind economia românească organizată de Comisia Europeană.
Mai mult funcţionăm ca un consiliu monetar
Dăianu consideră că România funcţionează în prezent ca un consiliu monetar, adică banca centrală menţine cursul de schimb într-un interval strâmt de variaţie. "Mai mult funcţionăm ca un consiliul monetar şi se va adăuga şi pactul de fiscalitate ca o nouă restricţie. Trebuie să reflectăm mai mult asupra acestor chestiuni", a spus Dăianu.
Fostul ministru al Finanţelor a criticat în termeni duri modul de utilizare a banilor publici, arătând că România a cheltuit pe investiţii mai mult decât Polonia sau Cehia, ca procent din PIB, cu o medie de peste 5% anual, dar rezultatele par să indice o alocare de numai 1-2%. "La noi se risipeşte, chiar se fură, se sifonează banul, ca şi cum s-ar duce în risipă, nu se vede. (...) Noi nu pentru că nu am absorbit fonduri europene nu avem infrastructură, ci pentru că ne-am bă