Franta trece drept tara cu cele mai variate sortimente de branzeturi din lume. Dar nu toate sortimentele cu care se lauda magazinele parisiene sunt fabricate in Franta.
Multe sunt importate din Elvetia, Olanda, Italia, Spania si alte destule locatii, de unde provin cele mai renumite cascavaluri, cu care se falesc marketurile si restaurantele lumii, scrie Infoniac.
Branza Pecorino, Italia
Nici acolo, in Italia, nu stie toata lumea ca acest sortiment a fost realizat pentru prima oara acum 2000 de ani, intr-un sat de langa Roma. In 1884, primaria a interzis fabricarea branzei Pecorino, iar producatorii s-au mutat in Sardinia. Atunci i-a sporit si renumele, datorita aromei placute, aspectului compact obtinut prin presare si gusutului rafinat.
Cascaval Camembert, Franta
Cascavalul Camembert se gaseste si la noi. Se fabrica din lapte de vaca nepasteurizat, care matureaza mai multe saptamani in forme speciale, intorcandu-se pe o parte si pe alta, pana se acopera in intregime cu o crusta alba. A fost fabricat pentru prima oara de femierul Marie Harel, din Normandia, Franta, in anul 1791 (la doi ani dupa Revolutia Franceza).
Cascaval Gruyere, Elvetia
Sortimentul dateaza din secolul al XII-lea si se produce prin spalarea branzei in saramura si fermentarea controlata astfel, incat bacteriile sa elimine dioxid de carbon, care formeaza bule gazoase in interior. Se gaseste si la noi acest "cascaval cu gauri". Dreptul la brand a fost disputat multa vreme intre firme franceze si evetiene, pana cand, in 2001, justitia a dat un verdict in favoarea Elvetiei.
Mascarpone, Italia
Si acesta este un sortiment vechi: din secolul al XVI-lea. Are aspect de crema foarte groasa, produsa din smantana incalzita la 85 grade, tratata cu acid tartric maturata la frigider. Italienii folosesc aceasta