PDL va trebui să se abţină de la cheltuieli preelectorale populiste, a apreciat agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings, arătând că astfel de măsuri ar eroda credibilitatea în faţa investitorilor şi a instituţiilor internaţionale. Fitch consideră că România va respecta până la alegeri ţintele fiscale.
Evoluţiile politice recente din România nu ar trebui să îndepărteze ţara de parcursul stabilit în acordul cu FMI şi Uniunea Europeană, mai puţin sigur fiind ce strategie economică va avea viitorul guvern rezultat în urma alegerilor generale din noiembrie", se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.
Fitch şi-a exprimat încrederea că România va respecta obictivele programului preventiv convenit, anul trecut, cu FMI şi UE, având în vedere atât că noul Guvern a inclus în programul de guvernare un deficit bugetar de 3% pentru 2012, cât şi poziţia de susţinere a preşedintelui Traian Băsescu privind strategia de consolidare a bugetului.
În ceea ce priveşte direcţia politicilor economice de după alegeri, aceasta rămâne încă incertă, potrivit Fitch, având în vedere că USL se afă în topul preferinţelor electoratului, iar ei au criticat dur, în ultimii ani, măsurile de austeritate. USL s-a angajat, însă, să colaboreze cu instituţiile internaţionale în ceea ce priveşte pactul fiscal, astfel că, nu se poate face încă o analiză a evenimentelor economice viitoare din România.
Agenţia Fitch Ratings atrage, însă, atenţia că România este expusă la riscurile generate de criza din zona euro, atât prin intermediul comerţului, cât al rolului băncilor mamă din uniunea monetară în sectorul financiar.
Fitch Ratings a îmbunătăţit ratingul României de la "BB+" la "BBB-" în iulie anul trecut, datorită redresării susţinute de exporturi şi a scăderii deficitului de cont curent şi a deficitului bugetar, în urma măsurilor de consolidare din perioad