Continuarea procesului de restructurare a căii ferate reprezintă cel mai important lucru care va trebui făcut de noua conducere a Ministerului Transporturilor în domeniul feroviar, este de părere Anca Boagiu, fost ministru al transporturilor, care şi-a prezentat vineri bilanţul de final de mandat. Domnia sa a precizat, de asemenea, că vor mai trebui luate măsuri de sprijinire a companiilor din domeniu.
Anca Boagiu a ţinut să precizeze că pierderile societăţilor de cale ferată au scăzut, anul trecut. La CFR Infrastructură, acestea au avut o valoare, la finalul lui 2011, de 524.000 de lei, de la aproape 1,3 milioane lei, în 2010.
CFR Marfă a înregistrat pierderi, anul trecut, de 134.000 de lei, de la 535.000 în 2010, în timp ce, potrivit doamnei Boagiu, CFR Călători nu a avut pierderi în 2011.
Fostul ministru de resort a menţionat că toate companiile de furnizare a energiei electrice au renunţat la penalităţile aferente sumelor neachitate pentru serviciile prestate către CFR: "Negocierile cele mai dure au fost cu furnizorii de energie, unde avem datorii efective de 1,2 miliarde lei şi penalităţi de 900 milioane lei. Companiile au acceptat să primească datoria fără penalităţi, iar această negociere rămâne valabilă pe tot parcursul anului 2012. De la buget a fost alocată, anul trecut, o sumă de 400 de milioane de lei pentru achitarea unei părţi din restanţe, urmând ca întreaga datorie să fie achitată în acest an".
După ce a fost finalizat tronsonul de cale ferată Predeal-Constanţa, urmează să fie semnate, în următoarele două luni, ultimele patru contracte pentru finalizarea Coridorului IV Paneuropean. Până în prezent, au fost semnate 19 contracte, care vizează reabilitarea a 100 de km de cale ferată. Totodată, vor mai fi modernizate 12 gări şi vor fi refăcute mai multe tuneluri şi poduri.
* Boagiu: "Ţara noastră este pregătită să aibă o r