În trimestrul IV din 2012, piaţa românescă de medicamente a avut parte de o creştere neaşteptat de mare: cu 28,2% în valoare, exprimată în euro, respectiv 32,1% în volum. Sursa: Adrian Scutariu
Cauzele acestei situaţii sunt numeroase, spun cei implicaţi în piaţa farma.
Dragoş Damian, CEO Terapia Ranbaxy, a identificat câteva explicaţii:
1.CREȘTEREA VINE DUPĂ O SCĂDERE MAJORĂ
Creşterile sunt un efect de bază în raport cu trimestrul IV 2010 - perioadă în care s-a înregistrat o contracție fenomenală cauzată de schimbarea modalității de referențiere a medicamentelor din listele A, B, dar mai ales C1 si C3;
2. ROMÂNII AU FĂCUT STOCURI DE TEAMĂ
În trimestrul patru s-a manifestat o tendinta exagerată a populației de a stoca medicamente, de teama unor sincope de aprovizionare ca urmare a schimbării regimului de referențiere a medicamentelor din listele C2 (pentru bolile cronice incluse în programele Ministerului Sănătății: diabet, HIV, cancer etc).
„Nu este vorba despre o creștere sustenabilă a cererii, ci de stocuri la nivelul consumatorilor care se vor regăsi ulterior în diminuări ale cererii venite din partea lor”, crede Dragoș Damian.
3. SPITALELE AU CONSUMAT FĂRĂ NOIMĂ
Majorarea importantă ce apare în consumul spitalelor, atât în valoare cât și în volum, ar putea să pară un semn de revenire în aprovizionarea spitalelor.
„Însă ultimele date instituționale (neconfirmate) arată că acest consum a fost făcut în trimestrul IV peste sumele alocate, ceea ce generează noi arierate de peste 500 milioane de lei”, adaugă Dragoș Damian.
4. EXPORTURILE PARALELE S-AU EXACERBAT
„În mod particular, cele care se fac prin farmacii. Analizele de piata nu pot separa exporturile paralele de consumul intern, totusi se extimeaza ca ele acopera 20%-25% din piata farmaceutică totală”, adaugă oficialul.
Adaosuri mai mari la p