Revenirea recesiunii în zona euro în acest an nu va afecta foarte mult firmele româneşti şi în niciun caz nu ne vom confrunta cu un val de falimente, aşa cum s-a întâmplat în 2009, afirmă Alexander Milcev, partener în cadrul Departamentului de consultanţă fiscală la Ernst & Young, una dintre cele patru mari companii de consultanţă şi audit. Acesta vorbeşte, într-un interviu acordat EVZ, şi despre nevoile reale ale firmelor şi despre dialogul cu Ministerul de Finanţe.
Evenimentul zilei: Cum percepe mediul de afaceri ultimele modificări fiscale?
Alexander Milcev: În mare, modificările nu afectează dramatic mediul de afaceri în afară de anumite segmente, precum băncile cu noile reguli IFRS. Însă, restul sectoarelor, cum ar fi producţia, serviciile non-financiare, sunt afectate mai puţin. Uitându-mă în trecut, modificările nu sunt cu mult mai multe sau mult mai drastice decât se întâmplă an de an. Aşa că mediul de afaceri este, mai în glumă mai în serios, deja destul de imunizat la aceste modificări ale Codului fiscal între Crăciun şi Revelion.
Într-un interviu acordat revistei "Capital", fostul ministru al finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a spus că ar opta mai degrabă pentru creşterea investiţiilor publice şi nu pentru reducerea fiscalităţii. Potrivit acestuia, întregul mediul de afaceri beneficiază de investiţii, pe când o reducere, de exemplu, a impozitului pe profit ar ajuta puţine firme. Cum comentaţi?
Nu sunt adeptul reducerii impozitului pe profit, care nu cred că trebuie modificat. Aş alege, probabil, TVA ca prima „victimă” a reducerii, pentru că ar avantaja consumul şi consumatorul de rând. Oricum, în momentul creşterii, s-a promis că va fi o măsură temporară şi, atunci când ne permitem, o să-l reducem înapoi la un nivel mai rezonabil, 19% cum a fost, 20%, 21%, 22%. Probabil că acest lucru nu se va întâmpla în curând, ci nu mai devreme de 3-