Statele Unite ale Americii au aprobat construirea unei noi centrale nucleare, prima din mai bine de trei decenii. Decizia a fost luată în ciuda îngrijorările legate de siguranţă exprimate de autorităţile de reglementare din sectorul energetic american în urma dezastrului de la Fukushima, din primăvara anului trecut.
Membrii Comisiei de Reglementare a Energiei Nucleare din SUA (NRC) au aprobat, cu patru voturi pentru şi unul împotrivă, construcţia unei noi centrale nucleare, cu o putere de 1.100 MW. Aceasta va fi situată lângă centrala existentă din oraşul Votgle, statul Georgia.
Singurul care a votat împotrivă a fost Gregory Jaczko, preşedintele comisiei, care a atras atenţia asupra necesităţii unor „angajamente coercitive“ prin care constructorii să promită că vor lua în calcul toate riscurile aduse la lumina de situaţia Fukushima atunci când vor proiecta centrala.
„Nu pot sprijini acordarea acestei licenţe de parcă criza de la Fukushima nu s-ar fi întâmplat. În opinia mea, asta facem acum“, a declarat Jaczko, citat de AFP. „Cu o zi înainte de acest dezastru, orice expert în energie nucleară probabil ţi-ar fi spus că posibilitatea ca un dezastru natural să cauzeze o astfel de pierdere simultan la trei reactoare oriunde în lume nu este un scenariu care merită luat în considerare“, continuă acesta.
Ceilalţi membrii ai NRC îl contrazic însă şi susţin că „impunerea condiţiilor sugerate de preşedintele Jaczko nu vor îmbunătăţi acest efort şi nici nu vor schimba ceva în protocolul de siguranţă operaţională a noilor reactoare“, şi-au motivat aceştia decizia. Acordarea licenţei de contruire vine la şapte ani după ce compania energetică Southern Company a depus proiectul, ale cărui costuri totale se vor ridica la 14 miliarde de dolari. Până în 2016-2017, primul reactor ar putea fi deja funcţional, au declarat reprezentanţii companiei.