Foto: Thinkstock Gerul, viscolul pot contribui la mărirea pericolului de infecţii respiratorii de sezon, inclusiv de gripă. Cu cât se prelungeşte perioada de ger, cu atât creşte riscul de a se înregistra o creştere a numărului persoanelor afectate de aceste boli de sezon, avertizează doctorul Victor Olsavszky, reprezentantul OMS în România Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Mai vulnerabili sunt vârstnicii şi bolnavii cronici a căror imunitate este alterată şi nu-i ajută să facă faţă virusurilor.
Totuşi, chiar gerul şi viscolul ar putea diminua acest pericol prin faptul că multe activităţi de grup sunt limitate, vizaţi fiind copiii. Doctorul Adriana Pistol, director general al Institutului Naţional pentru Sănătate Publică, spune că tocmai închiderea unor şcoli şi grădiniţe a redus riscul transmiterii virusurilor.
Doctorul Thierry Blanchon, responsabil al reţelei de supraveghere Sentinelles Inserm-UPMC din Franţa, vorbeşte însă despre o posibilă epidemie de gripă întârziată tocmai din cauza devansării datei de instalare a iernii în toată Europa. În aceste condiţii, trebuie să ştim că persoanele vaccinate beneficiază în continuare de imunitate la virusurile gripale circulante, deoarece, aşa cum ne preciza doctorul Adriana Pistol, deocmadată nu s-a anunţat vreo modificare a tulpinilor. De asemenea, mai trebuie ştiut că, la această dată, nu se mai pune problema vaccinării antigripale.
Evoluţia numărului persoanelor afectate depinde de tipul de virus care circulă. "Pentru moment, suşa predominantă este H3N2, bine controlată de vaccin. Dar aceasta se poate modifica. Săptămânile viitoare ne vor dovedi acest lucru”, explică doctorul Thierry Blanchon, recent, într-un articol publicat în Le Figaro.
Aşadar ce-i de făcut? Măsurile de igienă personală (spălatul frecvent pe mâini cu apă şi săpun, evitarea aglomeraţiilor, strănutul şi tuşit