● Jurnalul Naţional: Cum apreciaţi recentul şi multcomentatul discurs al lui Victor Ponta, ca pe un semn de normalizare a relaţiei Putere-Opoziţie sau ca pe unul al ruperii USL?
● Bogdan Teodorescu: Nici una, nici alta. Din punctul meu de vedere, discursul domnului Ponta a fost o tentativă de a accepta alte tipuri de electorat, pe de o parte, de a folosi un alt stil în dezbaterea publică şi, mai degrabă, o nouă metodă de luptă politică dedicată unei alte zone electorale. Percepţia atât de diferită pe care a avut-o acest discurs, pozitivă din partea unor observatori, negativă din partea altora, porneşte tocmai de la spaţiul foarte radical al politicii noastre şi de la încărcarea extremă cu agresivitate pe care politicul îl are inevitabil. Şi acest lucru îi poate fi imputat direct lui Traian Băsescu, care a introdus acest spirit în spaţiul public românesc. În ultimă instanţă, dacă am remarcat unde stă disputa de până acum, a avut două dimensiuni: prima, în care se vorbea despre stil, şi a doua, în care se vorbea despre motivaţia din spatele discursului. Ori dacă despre primul putem vorbi mult, dacă este sau nu este optim, dacă este sau nu este adecvat după cum ştiţi, eu am susţinut, la un moment dat, că a fost neadecvat stilul adoptat , la nivelul motivaţiei, eu cred că nu poate să existe nici un fel de dubiu în legătură cu dedicaţia domnului Ponta în lupta împotriva actualei puteri, şi decizia de a rămâne atât în interiorul USL-ului, cât şi de a câştiga cu USL-ul toate campaniile pe care le are acest partid în faţă, de acum până în 2014.
● Cum v-a părut reacţia lui Crin Antonescu faţă de discursul lui Ponta?
● Reacţia domnului Antonescu a fost a unui om care doreşte să păstreze unitatea structurii pe care împreună cu domnul Ponta a construit-o, structură care are mari şanse să câştige toate alegerile din acest an şi prezidenţialele peste doi a