E foarte greu si adesea chiar imposibil sa convingi o persoana, mare amatoare si iubitoare de bauturi carbogazoase dulci, cat de nocive sunt aceste bauturi si cat rau pot face, in timp, organismului uman.
E drept ca pe moment, bauturile carbogazoase dulci energizeaza, tonifica, maresc puterea de concentrare si de memorare, dau forte noi si putere intr-o munca fizica sau efort intelectual, dar asta se intampla pana cand trece efectul si organismul, obisnuit sa fie stimulat in acest fel, mai cere inca un pahar si apoi, inca unul.
Mai grav e ca si unii parinti, desi cunosc bine ravagiile pe care le fac aceste bauturi, le dau copiilor lor ca sa-i energizeze atunci cand sunt in intarziere ori sa le stimuleze memoria si puterea de concentrare cand au foarte mult de invatat.
Bauturile carbogazoase nu contin alcool. Sunt preparate din apa, cafeina, mult zahar sau indulcitori artificiali si un agent aromatizat. Datorita compozitiei lor, bauturile carbogazoase dulci aduc grave prejudicii sanatatii si nu este vorba numai de acumularea de grasimi si un metabolism dat peste cap. S-a dovedit stiintific, prin numeroase cercetari, faptul ca epidemia de obezitate in randul copiilor are drept principala cauza consumul de sucuri acidulate dulci.
Bauturile carbogazoase dulci nu tin de sete, nu inlocuiesc apa. Specialistii spun ca aciditatea din aceste bauturi scade densitatea osoasa si promoveaza pierderea calciului din organism marind riscul de osteoporoza. De asemenea, bauturile carbogazoase nu numai ca favorizeaza cresterea in greutate si obezitatea, dar afecteaza si capacitatea organismului de a procesa zaharul.
Consumul regulat al acestor bauturi creste riscul de pietre la rinichi, determina cresterea presiunii sanguine, provoaca arsuri stomacale si distruge dintii. Continutul ridicat de cafeina din aceste bauturi asa-zis