Numărul instituţiilor de control care „pot bate oricând la uşa omului de afaceri“ poate fi de 28 până peste 80, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanţă Golden Mind&Spirit, condusă de liderul patronal Dan Matei Agathon. Din cauza „vizitelor“ acestora şi a procedurilor birocratice, întreprinzătorii sunt nevoiţi să piardă 85% din timp şi să cheltuiască între 25% şi 40% din banii firmei.
Studiul Golden Mind&Spirit arată că statul român dispune de peste 100 de organisme de control, din care mai mult de 80 îşi pot trimite ”locotenenţii” la orice oră, în orice zi, să constate aspecte dintre cele mai neaşteptate din activitatea firmelor.
„Ca persoană privată, te poţi lovi oricând de un poliţist rutier prea zelos, care ar putea constata că un far bate prea la stânga ori prea la dreapta sau că nu ţi-ai înlocuit aspirina din trusa medicală. Dar ca om de afaceri te poţi lovi de peste 80 de «zeloşi» care ar putea observa că firma ta, afacerea ta, nu e în ordine“, arată specialiştii Golden Mind&Spirit.
Câte autorizaţii în sertar, atâtea controale la uşă
Rezultatele studiului arată că la fiecare firmă pot intra nepoftiţi un anumit număr de controlori - ”foarte importanţi”, de altfel - de la stat. Acest număr este egal cu numărul autorizaţiilor pe baza cărora funcţionează firma. Media generală oscilează între 28 şi 83 de controale posibile per firmă, proporţional cu gradul de complexitate al afacerii supravegheate.
Cât ne costă birocraţia?
Tot calculele Golden Mind&Spirit, bazate inclusiv pe studii anterioare ale Băncii Mondiale şi ale unor evaluatori de anvergură multinaţională, arată că orice om de afaceri din România care vrea să respecte întreaga legislaţie „pierde 65% din timpul său cu vizitele inopinate ale instituţiilor de control“. La care se adaugă 20% din acelaşi timp pentru plata taxelor, impozitelor sau îndeplinir