Imaginați-vă o plimbare la țară. În stânga și în dreapta numai câmp. Aici un lot cu porumb, dincolo o parcelă de grâu. Greu de crezut că acest peisaj ar putea interesa pe cineva suficient de mult încât să-i facă poze din satelit sau cu ajutorul unei drone. Și totuși acest lucru se întâmplă destul de des în unele state din Uniunea Europeană.
Anul trecut circa 44 de miliarde de euro au mers către plățile directe acordate fermierilor europeni. Nu este astfel de mirare că oficialii de la Bruxelles vor să se asigure că banii sunt folosiți corect și să reducă numărul fraudelor.
Pentru a primi subvenție un fermier trebuie să demonstreze că ”își ține terenul în bună rânduială”, și că respectă inclusiv reguli privind protecția mediului și depozitarea deșeurilor. Un agricultor care încalcă regulile riscă să piardă 3% din plata directă. Sancțiunea crește pe măsură ce abaterile sunt mai multe. Fotografiile realizate din satelit arată inclusiv dacă feermierul are atâtea iazuri câte ar trebui.
În 2010, aproximativ 70% din totalul controalelor necesare privind plăţile agricole în UE au fost realizate de sateliţi, care au fotografiat mai mult de 210.000 km pătrați de teren.
De fapt, scanarea fermelor și a terenurilor agricole folosind sateliții costă de trei ori mai puțin decât trimiterea unui inspector pe teren, respectiv 150 de euro, față de 400 de euro, potrivit Agenției pentru Plăți în Agricultură din Marea Britanie, informează BBC.
Dronele, de la misiuni în Afganistan la fotografiat terenul arabil
Ce-i drept, acestă metodă poate da greș. Sateliții nu pot face poze decât de sus, perpendicular cu terenul, astfel că greșelile nu sunt excluse. Austria a refuzat să utilizeze sateliți deoarece relieful muntos împiedică realizarea unor fotografii exacte. Scoția a respins și ea acestă măsură pe motiv că vremea capricioasă a