Guvernul condus de premierul Mihai Razvan Ungureanu a pornit cu un obiectiv ambitios in 2012 – sa absoarba 6 miliarde de euro din fonduri UE, adica de sase ori mai mult decat anul trecut. De la teorie la fapte este insa cale lunga, dovada ca in ianuarie, n-am reusit sa atragem niciun euro pe latura fondurilor structurale.
Cresterea economica din 2012, estimata la un super-optimist 2,5%, se va baza, scrie in programul de guvernare, pe efectele pozitive ale atragerii fondurilor UE.
“In conditiile crizei financiare, sa te imprumuti de pe pietele externe e foarte scump. Astfel ca banii europeni sunt esentiali, pentru ca vin gratis”, a declarat, recent, Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene.
Guvernul vrea sa atraga fonduri europene de 6 miliarde de euro, dintre care 2,5 miliarde pentru agricultura si 3,5 miliarde de euro in fonduri de coeziune. Desi Bruxelles-ul nu a decontat nici o factura in ianuarie, autoritatile romane au continuat, totusi, platile catre beneficiari intr-un ritm redus.
Aceste plati au insumat doar 363 milioane lei, cu 38% mai mici decat cele din ianuarie 2011. Pe ansamblu, suma platita catre beneficiari a crescut la 3,2 miliarde de euro. Cifra reprezinta numai 15% din fondurile structurale de 19,2 miliarde de euro puse la dispozitia Romaniei pentru perioada 2007-2013.
Anul trecut, Comisia Europeana a blocat toate decontarile, dupa ce au fost semnalate mai multe nereguli pe Programul Operational Regional, insa platile au fost reluate la finalul anului.
O misiune imposibila?
Sa atragi 6 miliarde de euro in 2012 presupune o medie de 500 milioane euro pe luna. In ianuarie au venit putin peste 80 milioane euro pentru agricultura, dar si acesti bani provin de fapt din suma aferenta anului 2011. Nici in februarie lucrurile nu vor sta mai bine, in conditiile in care am avut