A început şi ţine până pe 21 februarie. Măşti strălucitoare, pene, costume de epocă, evenimente, baluri, focuri de artificii, fast, plăcere, mister, seducţie… Carnavalul de la Veneţia! Sursa: Foto: Reuters
Istoria carnavalului veneţian începe în 1162, iar primul document scris care îl atestă datează din 1268 când este menţionată folosirea măştilor, a costumelor de paradă şi de bal confecţionate manual. Ascunzând identitatea, masca a făcut din seducţie o armă incitantă, care a permis infidelitatea şi amestecul claselor sociale în vremurile de demult.
În prezent însă oferă doar un aer misterios, dar unele serbări din cadrul carnavalului sunt destul de sugestive: promit divertisment cu muzică şi “jocuri periculoase asemănătoare celor din secolul al XVIII-lea, iar mascaţii vor ataca liniştea localnicilor", după cum titrează presa italiană.
Mussolini l-a interzis
În 1339, "măştilor" nu li s-a mai permis să circule noaptea prin oraş. Dar vechi scrieri veneţiene consemnează că nimic nu împiedica vizitele bărbaţilor în chiliile călugăriţelor. Îşi puneau "moretta", o mască purtată de femeile care mergeau la mânăstire pentru a se spovedi. Era o masca "mută" - stătea aplicată pe faţă cu ajutorul unui buton pe care purtătorul îl ţinea în gură!
În secolul al XVII-lea, purtarea măştii a fost limitată la zilele de carnaval şi la banchetele oficiale, deoarece libertinajul mascat devenise un adevărat mod de viaţă pentru veneţieni. Apăruseră şi pedepse grele pentru "mascaţi": doi ani de închisoare, 18 luni la galere şi 500 de lire amendă.
În secolul al XVIII-lea, celebrul carnaval a luat cea mai mare amploare. Mulţi tineri bogaţi din toata Europa acelor vremuri soseau la Veneţia incognito, pentru a petrece şi a se delecta cu plăcerile vieţii fără a fi recunoscuţi. Picturile lui Francesco Guardi şi jurnalele lui Giacomo Casanova sunt cele mai cunoscute s