Sindicatele şi autorităţile din Israel au ajuns la un acord, care a pus punct grevei generale de cinci zile, relatează publicaţia israeliană Haaretz.
Acordul vine după patru zile în care sectorul public a fost paralizat, din cauza protestelor faţă de condiţiile de muncă a sute de mii de muncitori subcontractori din Israel.
Imediat după intrarea în cea de-a cincea zi de proteste, greva generală a fost anulată, azi dimineaţă, după ce s-a ajuns la un acord între Federaţia Sindicală Histadrut şi Ministerul de Finanţe. Negocierile fuseseră reluate aseară şi au continuat pe tot parcursul nopţii, fără a se ajunge la vreun rezultat.
Consecinţele grevei
Circa jumătate din cantitatea de gunoi menajer nu a fost ridicată de pe străzi, de miercuri până acum (pentru că cealaltă jumătate este colectată de către firme private). În zona Tel Aviv, aproximativ 10.000 de tone de gunoaie zac pe străzi. Ploaia a grăbit descompunerea acestor resturi menajere, facilitând producerea de bacterii, paraziţi şi înmulţirea rozătoarelor, comentează sursa citată.
Discuţiile dintre sindicate şi minister au fost întrerupte, vineri, din cauza a două mari probleme: care dintre muncitorii subcontractori pot fi angajaţi direct de firme şi cererea Ministerului de Finanţe să nu se mai organizeze greve generale în următorii patru ani, pe această temă.
Din sutele de mii de muncitori angajaţi ai unor firme, care lucrează pentru instituţii guvernamentale, în Israel, doar 800 sunt angajaţi direct acolo unde muncesc, majoritatea fiind în sistemul de sănătate. Nu s-a ajuns, însă, la un acord în privinţa angajării asistenţilor sociali, psihologilor, profesorilor sau altor categorii de personal, ceea ce înseamnă că săptămâna viitoare ar putea fi declanşată o altă grevă.
Creştere cu 20% a salariilor
Personalul care face curăţenie şi cel care se oc