La București sunt -10 grade Celsius și un guvern nou. Cam astea sunt noutățile interesante din România pentru capitalele financiare ale lumii. Sigur, faptul că noul premier a fost racolat din fruntea Serviciului de Informații Externe este o picanterie incitantă pentru cetățenii civilizației occidentale, demnă de o glumă în timpul ceaiului de la ora 5. Pentru ai noștri, Mihai Răzvan Ungureanu este un tânăr inteligent, educat, cu discurs coerent și față de tocilar.
Portretul Domniei Sale inspiră încredere, mai ales că pare desprins din cu totul alt registru decât cel al politicienilor dâmbovițeni care își fac veacul pe platourile televiziunilor de știri și adună ore de emisie mai ceva decât celebra Sânziana sau inegalabila Crudutza.
Și totuși, ca să citez The Economist, avem „un guvern nou și multe probleme vechi“. O recentă vizită la Londra pentru semnarea contractului de parteneriat în exclusivitate pentru țara noastră între Capital și respectata publicație economică sus-menționată mi-a prilejuit o conversație cu Edward Lucas, editorul secției International și bun cunoscător al Europei de Est. După ce m-a anunțat - cu un surâs ușor sarcastic pe buze - că știe cine este noul premier al României și de unde provine acesta, omul a început să-mi explice cum se vede România prin ochii investitorilor. Marea noastră șansă este că am ieșit de ceva vreme din plutonul „țărilor-problemă“. Grecia ține capul de afiș, urmată îndeaproape de Portugalia pe lista neagră a finanțelor internaționale. În plus, în blocul fostelor țări comuniste, campioana eșecurilor economice este de ceva timp Ungaria, unde guvernarea lui Orban a reușit să irite majoritatea mânuitorilor de bani din Occident.
Altfel spus, am reușit în ultimii ani să evităm clasarea în coada listei europene în ceea ce privește economia. Pe de altă parte, însă, ne cam lipsesc povești