În Franţa, Nicolas Sarkozy urmează să-şi anunţe în mod oficial candidatura la prezidenţiale în zilele următoare, probabil înainte de data de 16 februarie. El este anunţat deja de colaboratorii săi ca un „candidat al mişcării”.
Matei Vişniec:
Dreapta franceză pare să fi găsit un slogan de campanie convenabil în acest context de criză. Nicolas Sarkozy va fi deci „candidatul mişcării”, al dinamismului, în timp ce principalul său adversar, socialistul François Hollande, este considerat drept un „candidat al imobilismului”.
Intrarea oficială a lui Nicolas Sarkozy în campanie va însemna fără îndoială debutul unor confruntări serioase în jurul unor programe concrete, deci societatea franceză va avea numai de câştigat. Deşi este dat de sondaje drept câştigător al prezidenţialelor, François Hollande are toate motivele să fie prudent şi să se teamă de talentul politic al lui Nicolas Sarkozy. Despre şeful statului francez se spune că este mai eficient chiar atunci când apare în faţa francezilor în calitate de candidat la preşedinţie decât ca preşedinte.
În aceste zile, şi alţi candidaţi la prezidenţiale s-au aflat în ofensivă, precum Marine Le Pen, lidera extremei drepte. în cursul unei miting desfăşurat duminică la Strasbourg, ea l-a acuzat pe Nicolas Sarkozy că nu a reuşit să oprească imigraţia, o imigraţie masivă care, spune Marine Le Pen, „îi busculează pe francezi în identitatea lor şi îi răneşte în cultura lor”. Şefa Frontului Naţional vizează în special imigraţia de origine musulmană.
În plină ofensivă, deşi este foarte slab cotată în sondaje, s-a arătat şi candidata ecologiştilor, Eva Joly, care cere printre altele deschiderea arhivelor nucleare din anii 50 şi 60. Accentul campaniei sale cade pe necesitatea de a-i convinge pe francezi că a sosit momentul opţiunii în favoarea altor tipuri de energie decât cea nucleară.
Revenind l