Vlad Ursulean este un jurnalist de 23 de ani al cărui blog a reuşit prin ianuarie să întreacă redacţii întregi.
Un singur reportaj de-al lui a creat mai mult trafic pe facebook decât toate articolele unor publicaţii ca Hotnews, Gândul sau România liberă. Vlad a fost intervievat de BBC şi MSNBC şi felicitat de oameni publici din ţară, de la Adrian Năstase la Alina Mungiu-Pippidi.
Cu puţin timp înainte de asta, era dat afară din redacţia în care lucra.
Crede că publicul i-a apreciat materialele fiindcă sunt senzaţionale, însă într-un alt sens decât senzaţionalul propus de cea mai mare parte a presei. Le doreşte redacţiilor, aşa cum arată ele în prezent, să ”moară”, fiindcă îşi ratează scopul. Aşa că a infiinţat Casa Jurnalistului, un fel de redacţie liberă, pentru a pune umărul la revoluţionarea presei. Când am mers acolo să-i iau interviu, Vlad făcea mărţişoare pentru târgul de la Muzeul Ţăranului Român. Speră că-i vor "plăti” o parte din chiria pe martie.
Te-ai angajat într-o redacţie încă din timpul facultăţii. Cum arătau cele două medii?
Învăţasem la facultate că pentru noi, jurnaliştii, creativitatea e irelevantă, că suntem nişte roboţei care trebuie să facă totul pe bandă rulantă. Ni se spunea că reportajul nu e citit de nimeni, că demersuri de tipul ăsta nu "prind”. Totuşi, când m-am angajat la ziar, exact asta am început să scriu şi am avut un şoc când am văzut că lumea mă citeşte. Cu cât investeam mai mult timp în realizarea unui material, cu atât aveam mai mult public. Am început să mă gândesc atunci că problema era la jurnaliştii care nu făceau reportaje bune şi nu la publicul care i-ar fi refuzat.
În timpul protestelor, un singur articol de-al tău a avut mai mult trafic pe facebook decât toate articolele de pe Hotnews, Gândul.ro, România liberă şi altele; am auzit jurnalişti, profesori, oameni politici sau din societatea c