Începând cu 1 iunie 2011, Guvernul Boc a decis să aplice taxarea inversă la cereale şi plante tehnice. Statul a aplicat această măsură pentru a nu mai fi fraudat cu recuperările false de TVA. Multe companii cumpărau fără acte grâul de la ţărani, îl revindeau cu TVA şi cereau ulterior să-şi recupereze TVA de la stat.
Guvernul Boc a prezentat această măsură ca fiind cea mai eficientă metodă de combatere a evaziunii fiscale în agricultură. "Vânzările de cereale pe piaţa nefiscalizată au scăzut cu 70%-80% după introducerea taxării inverse", a declarat imediat după introducerea taxării inverse vicepreşedintele LAPAR, Nicuşor Şerban. Ministerul Finanţelor se aştepta ca taxarea inversă la cereale şi plante tehnice să genereze venituri bugetare suplimentare de 240 de milioane de lei în 2011 şi 410 milioane lei anul acesta.
Evaziunea se mută la vecini
Taxarea inversă are însă efecte neanticipate de autorităţile române. "Evaziunea fiscală s-a mutat după introducerea taxării inverse la cereale în sectorul de morărit şi panificaţie şi a atins acum proporţii uriaşe, de peste 65% din totalul pieţei. Dacă în anii trecuţi valoarea pieţei de morărit şi panificaţie era de circa 2 miliarde euro, în ultimul an a scăzut numai pe partea de morărit, cu circa 200 de milioane de euro, până la un nivel de 1,8 miliarde euro", spunea recent Aurel Popescu, preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit şi Panificaţie (ROMPAN).
Aplicarea taxării inverse la cereale în România se dovedeşte mană cerească pentru comercianţii maghiari de cereale. În Ungaria se plăteşte în continuare TVA la cereale la un nivel de 27%, cea mai mare din Uniunea Europeană. Comercianţii maghiari au ajuns în scurt timp să deţină monopolul în achiziţia de cereale din România unde oferă preţuri mai mari decât comercianţii români. Până aici totul pare leg