Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, a declarat, luni, că un eventual refuz al opoziţiei privind susţinerea semnării şi ratificării de către România a tratatului de guvernanţă fiscală al UE ar fi greu de explicat partenerilor din Uniunea Europeană, relatează Mediafax.
"Ar reprezenta un semnal în legătură cu nerespectarea sau asumarea angajamentelor din acel tratat. La nivelul cancelariilor occidentale, şi într-un moment extrem de complicat ca cel prin care trecem, interesează prea puţin configuraţiile politice, luptele interne. Interesează foarte mult capacitatea de credibilizare şi de angajament pe care partidele politice, care mai devreme sau mai târziu vin la guvernare, în legătură cu aceste restricţii, poate limitări, pe care şi le asumă astăzi statele europene", a spus Diaconescu la finalul consultărilor de la Palatul Cotroceni ale preşedintelui Traian Băsescu cu partidele coaliţiei guvernamentale.
El a adăugat că, atât timp cât datele macroeconomice ale României corespund cu obiectivele fixate prin acordul european, iar situaţia este favorabilă deci ţării noastre, "ar fi greu de explicat, în relaţia cu partenerii din, un refuz al solidarităţii politice pe acest palier".
La rândul său, liderul PDL Emil Boc a spus că România trebuie să ia până la 1 martie decizia privind semnarea tratatului.
"În ultimii trei ani, România a luat exact acele măsuri care să asigure respectarea tratatului pe care astăzi îl doreşte UE. Foarte mulţi indicatori economici prevăzuţi în tratat sunt respectaţi de România. (...) Cu alte cuvinte, avem şansa să facem parte de la început în acest tratat care demonstrează responsabilitatea şi seriozitatea României. Dacă tot am făcut aceste lucruri cu greu, este păcat să ratăm şansa să nu fim parte a acestui tratat alături de celelalte ţări europene", a spus Boc.
De asemenea, liderul UDMR, Kelemen Hunor, a spus