Pe lângă alimentaţia dezechilibrată, bogată în grăsimi şi în aditivi, mai există o varietate de factori care determină acumularea de kilograme, spun specialiştii. Tulburările de somn, stresul, dar şi tratamentul cu antibiotice şi folosirea în exces a sistemelor de încălzire pot duce la îngrăşare.
Administrarea anticoncepţionalelor şi renunţarea la fumat sunt printre factorii care favorizează îngrăşarea, dar numai pentru că în aceste situaţii avem tendinţa să mâncăm mai mult. Studiile au arătat însă că ne putem îngrăşa şi din motive banale, pe care de cele mai multe ori nu le luăm în seamă.
Citeşte şi:
Trucuri ca să slăbeşti cu cereale integrale
Află cum poţi întârzia îmbătrânirea!
1. Stresul
Studiile au scos la iveală că adolescenţii supuşi unui nivel ridicat de stres sunt mai predispuşi la îngrăşare decât cei care nu sunt foarte stresaţi. Mai exact, 56% din tinerii de 15-18 ani cu probleme atât în familie, cât şi la şcoală sunt supraponderali, comparativ cu doar 47% în cazul celor fără astfel de probleme. Explicaţia specialiştilor este că stresul produce anumite modificări în activitatea metabolică a organismului, determinând acumularea de grăsimi în special pe talie. Nutriţioniştii sunt de părere totuşi că persoanele care îşi modifică dieta, mâncând în special fructe şi legume în perioadele tensionate, nu se îngraşă.
2. Antibioticele
Administrarea unui anumit tip de antibiotice are efect negativ asupra florei intestinale benefice, iar rezultatul îl reprezintă acumularea de kilograme. Este vorba despre vancomicină, tratament recomandat în caz de endocardită (inflamaţie a membranei interne a inimii), dar şi în cazul infecţiilor grave cu tulpini ale stafilococilor rezistenţi la meticilină. Aceste medicamente perturbă echilibrul bacteriilor benefice din tractul digestiv, cu rol esenţial în reglarea caloriilor asimilate