FMI a cerut Guvernului sa inceapa concedierile la Posta Romana, renegocierea contractelor cu Hidroelectrica si privatizarea companiei Tarom. Analistii considera ca aceste masuri nu ar trebui luate in contextul economic actual al Romaniei.
Analistul Mircea Cosea considera ca astfel de decizii nu ar trebui adoptate in acest moment, deoarece contextul este unul nefavorabil.
"Sunt masuri pe care eu nu le aprob si ar trebui luate in calcul efectele perverse pe care le-ar avea acestea", a afirmat acesta, pentru Ziare.com.
Cosea a spus ca eficientizarea Postei Romane nu ar trebui facuta prin reducerea personalului.
"Accelerarea ritmului de restructurare a Postei Romane prin concedierea mai multor angajati este masura cea mai primitiva pe care o putea adopta statul. Problemele care tin de eficientizarea ei nu sunt legate mai ales de reducerile de personal, ci de pierderile rezultate din contractele dezastruoase pe care le-a incheiat cu clientii politici", a explicat Cosea.
Astfel, analistul este de parere ca cea mai buna decizie legata de Posta Romana ar fi eficientizarea companiei prin eliminarea pierderilor. In schimb, concedierile nu duc decat la un numar si mai mare de someri, lucru ce va afecta puterea de cumparare si nivelul de trai ale unui numar important de romani.
La randul sau, analistul Aurelian Dochia a precizat ca nu ar trebui ca Fondul sa ne spuna ce sa facem.
"Nu stiu de ce trebuie sa vina FMI-ul sa ne spuna ca la Posta Romana trebuie facute niste ajustari, pentru ca aceasta companie are probleme de ani de zile. Este dovada unei mari slabiciuni in managementul local. Acelasi lucru poate fi spus si despre Tarom, care este in pierderi permanent si nu se reuseste gasirea unui managemant capabil ca sa o aduca pe linia de plutire", a declarat acesta, pentru Ziare.com.
L