Programul de creditare ieftină al Băncii Centrale Europene, prin care grupurile europene obţin împrumuturi la o dobândă de numai 1% (faţă de 4,3% pe pieţele de capital), va ajuta instituţiile financiare să economisească 120 de miliarde de euro în următorii trei ani. Astfel, profiturile băncilor vor creşte cu 10%, potrivit unei analize a grupului bancar american Morgan Stanley.
Royal Bank of Scotland (RBS), BNP Paribas şi Societe Generale se numără printre cele 500 de bănci care, de la începutul acestui an, au împrumutat 489 de miliarde de euro de la Banca Centrală Europeană (BCE) prin nou program de finanţare oferit de aceasta pentru a sprijini băncile comerciale, care se confruntă cu dificultăţi în a obţine finanţare din cauza crizei datoriilor de stat din Europa.
Aceste credite au o scadenţă de trei ani (cea mai lungă oferită vreodată de BCE, până la acest program cea mai mare scadenţă era de un an) şi cu o dobândă minim-record pentru BCE, de numai 1%. În medie, dobânzile cerute de investitori pentru a împrumuta grupurile bancare europene (prin cumpărare de obligaţiuni) se ridică la 4,3%, adică de peste patru ori mai mari.
Anul acesta, băncile vor împrumuta aproximativ 1.200 de miliarde de euro, potrivit estimărilor specialiştilor bazate pe nevoia de finanţare a grupurilor. Datorită dobânzii reduse, băncile vor economisi 120 de miliarde de euro în următorii trei ani. Astfel, profiturile din 2012 ar putea creşte cu aproximativ 10%, potrivit unei analize a grupului bancar american Morgan Stanley.
Un prânz gratuit
"În mare măsură, acest program este un prânz gratuit", a declarat Arnd Schaefer, economist în cadrul WestLB AG din Germania, citat de agenţia de ştiri Bloomberg. "Băncile pot obţine bani cu dobânzi de numai 1, pe care îi împrumută mai departe cu dobânzi mult mai mari", continuă acesta.
BC