Militarii americani şi români au pus la punct strategia de luptă împotriva piraţilor somalezi.
La sfârşitul lunii trecute, distrugătorul american USS Vella Gulf s-a aflat în portul Constanţa, unde a efectuat câteva exerciţii împreună cu fregata românească "Regina Maria".
Timp de cinci zile, nava americană a "predat" românilor exerciţii cuprinse în planul de pregătire pentru a participa la misiuni antipiraterie în cadul Operaţiunii Atalanta.
Piraţii secolului 21
Exerciţiile recente au menirea de a stabili proceduri şi moduri de acţiune standard, având în vedere că acest gen de luptă este inedit pentru Forţele Armate Române.
În acest an, cealaltă fregată a României, Regele Ferdinand este desemnată să participe la operaţiunea din Golful ADEN, în cadrul EUNAVFOR Somalia.
În largul coastelor Somaliei au existat cazuri în care piraţii, disimulaţi în pescari, au atacat o serie de nave, chiar şi militare.
Ce presupune intervenţia
Militarii special antrenaţi pentru astfel de misiuni acţionează de la bordul elicopterelor, pătrund în zona periculoasă, o securizează şi asigură accesul colegilor care urcă pe nava suspectă.
Următorul pas presupune verificarea documentelor de călătorie, inspecţia navei, a în căr căturii şi a echipajului de la bord.
Dacă se constată că respectiva navă desfăşoară activităţi de piraterie, se trece la acţiune, care poate merge până la arestarea suspecţilor şi predarea lor autorităţilor de la ţărm.
Supraveghere maritimă
În cadrul acestor operaţiuni internaţionale, nava românească va participa la supravegherea maritimă a zonei, la observarea şi monitorizarea navelor mici şi ambarcaţiunilor care împânzesc zona.
Pe motiv că nu cunosc limba engleză, cei mai mulţi dintre aşa numiţii pescari somalezi refuză să se supună controalelor din partea navelor par ticipante la misiunea Atalanta.