Deficitul comercial al Statelor Unite ale Americii pentru anul 2011 a ajuns aproape de 600 de miliarde de dolari, înregistrând cea mai mare crreştere din ultimii zece ani. Principala cauză pentru diferenţa uriaşă dintre importurile şi exporturile americanilor este cantitatea masivă de produse chinezeşti pe care le cumpără în fiecare lună.
În 2011, deficitul comercial al SUA a crescut cu 11,6% faţă de 2010, ajungând la 558 de miliarde de dolari. Creşterea înregistrată astfel este cea mai ridicată din ultimul deceniu, iar nivelul deficitului este cel mai ridicat din ultimii trei ani.
Aproape jumătate din acest deficit a rezultat în urma relaţiilor comerciale cu China. În 2011, importurile de produse "made in China" ale americanilor au crescut cu 9,4%, ajungând la un nou record istoric: 399,3 miliarde de dolari.
Situaţia este cu atât mai neplăcută pentru americani cu cât aceştia se află în primele faze ale unui adevărat război comercial cu Beijingul, pe care îl acuză că manipulează cursul monedei naţionale, yuanul, pentru a-şi impulsiona exportatorii.
Practica este folosită în întreaga lume, însă nu la magnitudinea la care o utilizează China. Analiştii spun chiar că yuanul este subapreciat cu până la 50% din cauza intervenţiilor băncii centrale de la Beijing.
Vara trecută, americanii au elaborat şi votat o legislaţie care le permitea companiilor din SUA să ceară despăgubiri în cazul în care consideră (şi pot demonstra) că au avut de suferit din cauza cursului slab al yuanului. Legea a trecut de Senat, însă a rămas blocată în Camera Reprezentanţilor.
Problemele SUA, răspunderea Chinei
Decizia guvernului de la Beijing de a menţine cursul yuanului fix, la acelaşi nivel din iulie 2008 (6,83 yuani pe dolar) a încurajat exporturile statului, însă a afectat importurile altor ţări către China. În urma presiun