Judecătorii se plâng că ar putea deveni victimele unor provocări, dacă iniţiativa Ministerului Justiției de a le reduce imunitatea va fi votată. La rândul lor, juriştii spun că magistraţii trebuie să se bucure de protecţie doar în sala de judecată, nu şi atunci când sunt suspectaţi de acte de corupţie.
La începutul săptămânii trecute, oficialii de la Ministerul Justiţiei au expediat Guvernului un set de modificări legislative cu privire la organizarea şi funcţionarea sistemului judecătoresc. Între altele, se propune reducerea imunităţii magistraţilor. Potrivit proiectului, aceştia vor rămâne automat fără astfel de privilegii în caz că vor fi bănuiţi de luare de mită sau trafic de influenţă. Dacă iniţiativa va fi susţinută de Guvern şi Parlament, judecătorii corupţi vor înfunda puşcăria, dă asigurări ministrul Justiţiei, Oleg Efrim. Planurile oficialilor i-au pus în gardă pe magistraţi. Ei afirmă că au nevoie de imunitate deplină „pentru că în ţară noatră ura şi duşmănia stau în capul mesei".
„E necesară mai ales în perioada asta de tranziţie, atât de grea pentru noi. Când vom ajunge să spunem: «Gata, am stabilizat societatea!», cu plăcere renunţăm la privilegii. Avem nevoie de protecţie în societatea în care trăim, ca să ne apărăm de noi înşine", explică Tudor Popovici, judecător la Curtea Supremă de Justiţie. „Să ştiţi că nu ne e frică. Doar că vom deveni foarte uşor ţinta unor provocări. Câte le sunt puse la cale oamenilor simpli, dar nouă, judecătorilor? E de ajuns să ne arunce un pacheţel de marijuana în birou. Apoi trebuie să demonstrezi că nu eşti cămilă", spune şi Iurie Melinteanu, de la Curtea de Apel Chişinău.
Inviolabilitatea judecătorilor asigură independenţa Justiţiei, susţin magistraţii. „Una fără alta nu există. Nu ne folosim de privilegii, dar sunt situaţii în care ne-am putea simţi presaţi şi atunci ce ne facem?", se întreabă Maria Gu