Scrisoarea de intenţie convenită de Guvern şi FMI dezvăluie aspecte interesante privind privatizările unor companii importante, pe care şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, nu le-a amintit în conferinţa de presă de la finalul misiunii.
Poşta Română va concedia cel puţin 600 de angajaţi, dintr-un total de 35.000, până la sfârşitul lunii martie şi va reduce în continuare numărul oficiilor poştale, cu peste 135 unităţi, conform scrisorii de intenţie, obţinută de Mediafax. În urma reducerilor, numărul total al oficiilor poştale va scădea de la 5.835 la sub 5.700 unităţi, după ce anul trecut numărul oficiilor poştale a mai scăzut de la 7.100 la 5.835 unităţi. Totodată, Guvernul şi FMI au stabilit să prelungească cu cel puţin două luni vânzarea a 20% din acţiunile Poştei Române.
Grabă mare la Hidroelectrica
FMI a cerut Guvernului să încheie rapid renegocierea contractelor Hidroelectrica, până la 15 februarie, după ce până la 31 decembrie ceruse anularea tuturor contractelor bilaterale ale Hidroelectrica pentru care tranzacţia nu a fost încheiată prin intermediul bursei de energie OPCOM. "Va fi încheiată renegocierea contractelor bilaterale, astfel cum este permis de condiţiile de piaţă, până la 15 februarie. Dacă încheierea nu este posibilă, contractele vor fi anulate acolo unde este posibil legal", se arată în scrisoarea de intenţie, obţinută de Mediafax. Hidroelectrica a reziliat doar trei contracte directe de vânzare a energiei, până acum, cu SNLO, Salrom şi CLMB Patinoar Braşov, iar compania Luxten Lightning a renunţat la acord "din motive de imagine", potrivit unor surse din companie. În conferinţă Jeffrey Franks a declarat că acele contracte bilaterale pentru energie negociate direct şi de care beneficiază doar anumite grupuri pe cheltuiala populaţiei ar trebui încetate imediat, din moment ce astfel de înţelegeri provoacă numai