Economia Japoniei s-a contractat peste așteptări, cu 0,6%, în intervalul octombrie-decembrie, din cauza ameliorării creșterii economice globale, inundațiilor catastrofale din Thailanda și yenului puternic, ridicând un semn de întrebare asupra așteptărilor de redresare economică în acest trimestru, prognoza fiind întunecată de criza datoriilor suverane care afectează Europa.
Cererea de pe piața domestică a scăzut la rândul său, fapt care reprezintă un semn îngrijorător că stimularea creșterii economice prin procesul de reconstrucție a provinciilor devastate de cutremurul de anul trecut este insuficientă, anunță CNBC.
În 2011, producția economică japoneză a scăzut cu 0,9%, fiind primul an în care economia s-a contractat de la începutul crizei financiare globale în 2009. Aceste informații ar putea crește presiunea asupra Băncii Japoniei pentru a relaxa politicile monetare în vederea stimulării celei de-a treia economii globale, decidenții politici luptându-se în continuare cu efectele negative ale unei deflații persistente și ale unui yen puternic.
Cererea domestică a contribuit cu 0,1% la PIB în al patrulea trimestru, cu mult sub cei 0,9% contribuiți în al treilea trimestru.
Economie dependentă de exporturi
Scăderea netă a exporturilor a redus PIB-ul cu 0,6% în intervalul octombrie-decembrie, din cauza scăderii cererii globale și a întreruperii lanțului de aprovizionare în urma inundațiilor din Thailanda, fapt care ilustrează problemele unei economii dependente de exporturi.
Consumul personal, care reprezintă 60% din PIB, a crescut cu doar 0,3%, comparat cu 0,9% cât era de așteptat, dar cheltuielile de capital privat au crescut cu 1,9%, față de 0,2% cât era estimat.
Guvernul și banca centrală precum și economiștii și analiștii companiilor particulare se așteaptă ca economia Japoniei să-și rezume o creștere moderată anul ac