Până să pună la punct un plan de acţiune pentru lupta cu ninsoarea şi viscolul de cod portocaliu, autorităţile din judeţul Vrancea s-au trezit cu starea de alertă în vigoare.
Planul a fost creat şi supus la vot, în Consiliul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, abia în jurul orei 17.00, când starea de alertă era deja în vigoare de 5 ore. Anterior, autorităţile vrâncene au pus însă în aplicare un set de cinci măsuri prioritare, pentru a ţine situaţia sub control.
Citeşte aici, în formulă integrală, PLANUL de măsuri de intervenţie în STARE DE ALERTĂ în judeţul Vrancea
Ora 12.00: Starea de alertă din Vrancea e "urgenţă" la Bucureşti
Mihai Capră, secretarul de stat al Ministerului Administraţiei şi Internelor pentru relaţia cu prefecţii, a susţinut o conferinţă de presă în care a explicat diferenţa dintre starea de urgenţă şi cea de alertă, decretată în judeţul Vrancea, la cererea prefectului Sorin Hornea, începând cu astăzi, de la ora 12.00.
În Vrancea, la ora respectivă erau izolate 21 de sate.
Conform Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 21/2004, modificată prin legea 15/2005, starea de alertă presupune "punerea de îndată în aplicare a planurilor de acţiuni şi măsuri de prevenire, avertizare a populaţiei, limitare şi înlăturare a consecinţelor situaţiei de urgenţă".
Cu alte cuvinte, la ora respectivă autorităţile din Vrancea ar fi trebuit să aibă un plan de intervenţie parafat şi pregătit de a fi pus în aplicare. La Prefectură însă, şedinţa Comitetului Judeţean de Urgenţă era abia la început.
Cu toate acestea, Marian Oprişan, preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, a explicat pentru gândul că planul ar fi existat mai demult: "L-am trimis acum o săptămână la Bucureşti, la Guvern, ca să fie aprobat".
Conform legii, pe timpul stării de alertă, "se pot dispune orice măsuri care sunt necesare pentru înlăturarea s