Oficiul Român pentru Imigrări (ORI) consemnează, în bilanţul activităţii pe anul trecut, faptul că foarte mulţi migranţi din Algeria, Tunisia şi Maroc, care trec frontiera Serbiei, rămân ilegal în România.
"Pe linia activităţilor de combatere a şederii ilegale şi îndepărtare a străinilor, Oficiul Român pentru Imigrări a trebuit să răspundă provocărilor ridicate de situaţia deosebită reprezentată de fluxul de migranţi ilegali care pătrund pe teritoriul României pe frontiera verde cu Serbia şi care, ulterior respingerii cererilor de azil, rămân în situaţii ilegale pe teritoriul naţional, fapt confirmat şi prin creşterea indicatorilor privind străinii depistaţi cu şedere ilegală proveniţi din Algeria, Tunisia şi Maroc", se arată într-un comunicat remis presei.
Potrivit datelor statistice, în anul 2011 au fost organizate şi desfăşurate 4.752 de acţiuni şi controale de prevenire şi combatere a şederii ilegale şi a muncii nedeclarate a străinilor.
În urma intensificării activităţilor de control în teren, în perioada de referinţă au fost depistaţi cu şedere ilegală 3376 străini, din care 282 străini ce desfăşurau activităţi lucrative fără forme legale. Majoritatea străinilor au fost depistaţi în marile aglomerări urbane din Bucureşti (741), Cluj (275), Iaşi (258), Constanţa (229) şi în zonele apropiate frontierei, cum ar fi: Arad (184), Timiş (183), Bihor (174), Dolj (120). Ponderea celor depistaţi este dată în continuare de cetăţenii moldoveni (780) turci (385) şi chinezi (214).
Pentru străinii aflaţi în situaţii ilegale sau care nu mai întruneau condiţiile prevăzute de lege pentru acordarea/prelungirea dreptului de şedere, au fost emise 2.663 de decizii de returnare de pe teritoriul tării, fiind aplicate de către reprezentanţii instituţiei noastre 101 sancţiuni contravenţionale în valoare de 424.775 lei (32.775 de