Fondul Monetar Internaţional a impus Guvernului să finalizeze procedurile de renegociere până la 15 februarie
În cazurile în care încheierea nu este posibilă, contractele vor fi anulate în limitele legii
Guvernul va trebui să încheie renegocierea contractelor Hidroelectrica până miercuri, după ce Fondul Monetar Internaţional (FMI) a impus Executivului să finalizeze rapid procedurile de renegociere a contractelor bilaterale la Hidroelectrica.
Termenul de 15 februarie a fost stabilit prin scrisoarea de intenţie convenită în urma ultimei misiuni de evaluare, din ianuarie-februarie, şi prevede că, în cazul în care încheierea nu este posibilă, contractele vor fi anulate în limitele legii.
"Va fi încheiată renegocierea contractelor bilaterale, astfel cum este permis de condiţiile de piaţă, până la 15 februarie. Dacă încheierea nu este posibilă, contractele vor fi anulate acolo unde este posibil legal", se arată în documentul citat de Mediafax.
Astfel de contracte directe au fost încheiate de Hidroelectrica începând din anii 2000, iar jumătate dintre acorduri au fost prelungite până în 2018.
În toamna anului trecut, Guvernul s-a angajat în faţa FMI ca, până la 31 decembrie 2011, să trimită firmelor implicate preavize de anulare a tuturor contractelor bilaterale ale Hidroelectrica pentru care tranzacţia nu a fost încheiată prin intermediul bursei de energie OPCOM.
În luna decembrie, reprezentanţii Hidroelectrica susţineau că au transmis notificări privind intenţia de reziliere a contractelor aflate în derulare şi care nu au fost tranzacţionate pe OPCOM, arătând că înţelegerile vor fi reziliate "la primul termen posibil".
Printre companiile care au contracte directe de cumpărare a electricităţii de la Hidroelectrica se numără producătorul de aluminiu Alro Slatina, cel mai mare consumator de energie din ţară, Energy Holding,