Premierul Mihai Răzvan Ungureanu are parte de condiţii externe dure: vremea nefavorabilă şi recesiunea din zona euro.
Ultimele date statistice arată o încetinire abruptă a economiei începând cu luna decembrie, cauzată de frânarea sau chiar intrarea în recesiune a unora dintre economiile vestice, principalii parteneri comerciali ai României.
La acestea se vor adăuga efectele viscolului din ultimele două săptămâni, care a îngheţat "arterele" economiei în jumătate din ţară. Şi codurile meteo de diverse culori par să indice "îngheţarea" economiei în continuare, reducând şansele unei contribuţii favorabile la PIB din partea agriculturii în acest an.
Deocamdată, doar retailerii par să fie mulţumiţi: reţelele de magazine alimentare au înregistrat o creştere a vânzărilor. Noul guvern Ungureanu are la dispoziţie, teoretic, doar câteva luni pentru a încerca să menţină economia în teritoriul pozitiv. Parametrii macro sunt deja stabiliţi cu FMI, spaţiul de manevră fiind destul de limitat.
"Noul guvern are puţin timp, până în toamnă. Nu se pot lansa planuri măreţe. Cabinetul Ungureanu ar trebui să se concentreze pe continuarea reformelor deja începute. Cel mai bun lucru pe care îl poate face noul cabinet este să încerce să nu iasă din parametrii acordului cu FMI. Într-adevăr, marjele de manevră nu sunt foarte mari. Dacă bugetul rămâne în parametri şi autorităţile reuşesc să atragă cele 6 mld. euro fonduri europene promise, deja am salvat economia. Însă, dacă nu vor fi atrase fonduri europene, riscul recesiunii este foarte mare. Depinde şi de ceea ce se va întâmpla în Europa", a comentat analistul Aurelian Dochia.
Priorităţile noului guvern ar trebui să fie atragerea fondurilor europene, prioritizarea şi creşterea eficienţei investiţiilor publice, crearea de locuri de muncă, eficientizarea companiilor de stat, dar şi continua