Beijingul şi-a instruit băncile să demareze un amplu proces de rostogolire a creditelor luate în urmă cu doar câţiva ani de autorităţile locale pentru a-şi finanţa ambiţioasele proiecte de dezvoltare a infrastructurii. Valoarea datoriilor se ridică la 1.700 de miliarde de dolari.
Încă din vara anului trecut, Beijingul s-a angajat să soluţioneze cât mai repede problema "bombei cu ceas" reprezentată de ajungerea la scadenţă a împrumuturilor în valoare de mii de miliarde de dolari ale municipalităţilor chineze. Printre posibilităţile luate în calcul de stat pentru a rezolva situaţia se numără obligarea băncilor să încaseze pierderi pe aceste împrumuturi şi chiar vânzarea anumitor proiecte către investitori privaţi, au declarat surse apropiate situaţiei pentru Reuters.
Între timp, pentru a mai câştiga timp, Beijingul şi-a instruit băncile să înceapă un proces de rostogolire a datoriilor pentru a evita situaţiile de incapacitate de plată, scrie "Financial Times". În unele cazuri, aceste datorii au intrat deja în proces de restructurare. Scadenţele au fost extinse cu până la patru ani, potrivit cotidianului britanic.
Acum, cea mai mare grijă a investitorilor este că băncile vor suferi pierderi de miliarde de dolari, având în vedere valoarea uriaşă a împrumuturilor.
Muntele de datorii a Chinei s-a format imediat după izbucnirea crizei din 2008-2009, atunci când Beijingul a ordonat autorităţilor locale să investească masiv în proiectele de dezvoltare a infrastructurii pentru a impulsiona creşterea economic. Municipalităţile şi-au finanţat aceste ambiţii prin credite bancare, care au ajuns acum la scadenţă.
Este greu însă de evaluat cu adevărat gravitatea problemelor, spun analiştii. Multe dintre aceste bănci ascund creditele neperformante, refuzând să le declare ca atare. La rândul lor, autorităţile locale caută să ţină se