Grecia este daramata la propriu si la figurat, insa, in urma aprobarii masurilor de austeritate de catre Parlament, duminica noapte, ar putea, in sfarsit, primi banii de la Uniunea Europeana si Fondul Monetar International, astfel incat sa nu fie nevoita sa-si recunoasca intrarea in incapacitate de plata in luna martie.
In timp ce parlamentarii au dezbatut, timp de 10 ore, planul de austeritate, grecii iesiti in strazile Atenei, in jur de 80.000, si-au manifestat nemultumirea fata de reducerea pensiilor si salariilor, precum si fata de concedierile din sistemul de stat, prin incendierea a numeroase cladiri - unele considerate monumente istorice - si spargerea mai multor cafenele, magazine si banci.
Oficialii greci au incercat sa obtina banii de la institutiile creditoare fara aprobarea acestor masuri, doar cu promisiunea ca le vor implementa, insa autoritatile europene si-au pierdut si increderea si rabdarea.
"Promisiunile Greciei sunt insuficiente pentru noi. Intai, trebuie sa implementeze o parte in vechiul pachet de masuri de austeritate si sa economiseasca", a declarat ministrul german de Finante, Wolfgang Shaeuble, citat de The Local.
De asemenea, ministrul de Externe al Germaniei, Guido Westerwelle, sustine ca nu este de ajuns ca Grecia sa adopte masurile. "Este necesar sa inceapa implementarea masurilor fara amanare", a declarat acesta.
De altfel, ministrii germani au continuat sa puna presiune pe guvernul elen sa implementeze planul de austeritate, in ciuda faptului ca parlamentul a votat pentru acest plan, fapt ce a provocat revolte in Atena.
Ministrul Economiei din Germania, Philipp Rosler, a declarat ca nu scoate din calcule iesirea Greciei din zona euro, precizand ca acel moment a devenit mai putin "inspaimantator". "Totul sta in mainile grecilor", a spus Rosler, despre posibila iesir