Pâinea de la ajutoare, care costa 1 leu, a fost vândută la intersecţie de troiene cu 10 lei bucata. În multe sate, doar jandarmii muncesc. Sursa: REUTERS
Militari, jandarmi, poliţişti şi voluntari se luptă nonstop cu zăpezile care au îngropat zeci de comune. Jumătate din ţară e astăzi sub avertizare de cod portocaliu, vin iar ninsorile, când deja peste 70.000 de oameni sunt izolaţi . În aceste condiţii, lupta pentru supravieţuire e dură, a început să se facă bişniţă cu produsele de la ajutoare, iar buticarii şi-au dublat preţurile.
Mâncare la preţ de lux
Astfel, nămeţii au născut şi "monstrul" de alimentară, buticarul profitor. După ce ar fi tras concluzia că a venit "Apocalipsa albă", câţiva comer cianţi din localităţile izolate au ajuns să tripleze preţul la alimentele pe care le mai aveau în stoc. În Găvăneşti, Buzău, pâinea de la ajutoare, care costă 1 leu, se vindea la capăt de uliţă cu 10 lei bucata. Ieri, în Bucureşti, sute de pensionari au stat la coadă ca să trimită, din puţinul lor, ajutoare pentru zonele sinistrate.
Fără înmormântări
Cel puţin 50 de oameni au murit, în ultima perioadă, din cauza frigului. În comuna Tătăranu, Vrancea, au fost răpuse de frig şase persoane. Din cauza troienelor mari cât gardul, doar două au fost înmormântate. Oamenii au tras sicriele pe zăpadă cu funia, ca pe sănii. În satul Bogza, comuna Sihlea, o femeie a fost îngropată la o săptămână după moarte. În comuna Glodeanu Siliştea, un preot care a murit în urmă cu mai bine de o săptămână nu poate fi îngropat până când cei de la medicina legală nu stabilesc cauza decesului. Maşina legiştilor nu a putut să ajungă.
VICTIME ÎN TOATĂ ŢARA
Oameni răpuşi de frig şi zăpadă
3 februarie. Semenic, Caraş-Severin. Un bărbat care se îndrepta spre serviciu, la o cabană de pe muntele Semenic, a făcut infarct din ca